horso by themepul

Tehniški muzej Bistra

V četrtek, 16. 11. 2023 so se učenci 9. razredov udeležili naravoslovnega dneva v tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, krajše TMS. Od 39 učencev se je ND udeležilo 32 učencev. Razdeljeni v 2 skupini so si pod strokovnim vodstvom delavcev TMS ogledali nekatere muzejske zbirke, povezane predvsem s poglavji o delu in energiji ter elektriki.

Ogledali so si prvo ljubljansko elektrarno in spoznali osnovne principe delovanja termo elektrarne, se prvič srečali s pojmi turbina, vztrajnik, generator, transformator, … in prenosom energije do porabnikov. Ob demonstraciji Teslinih izumov so spoznali osnovne principe delovanja elektromotorja na enosmerni in izmenični tok.

Iz varnega zavetja Faradeyeve kletke so v živo spoznali delovanje visokonapetostnih transformatorjev ter izvedeli nekaj osnovnih dejstev o življenju in o izumih Nikole Tesle. Kasneje so tudi sam izdelali miniaturni elektromotor ter tako spoznali ključne sestavne dele le tega. Spoznali so starodavne načine pogonov, oziroma prenašanja sile na daljavo s pomočjo geplja, večanja in nižanja frekvence,…

Ogledali so si lokomobilo in še nekaj starodavnih strojev, s katerimi so si ljudje takrat lajšali delo. V oddelku za promet so si ogledali izjemno zbirko Titovih avtomobilov, hkrati pa tudi predhodnike današnjih avtomobilov, med njimi tudi legendarni Ford T, prvi avto, izdelan na tekočem traku.

Vodiči so svoje delo opravili odlično in učencem ponudili neverjetno veliko podatkov iz zgodovine, povezanih z ogledom muzejskih zbirk. Tako so učenci imeli možnost, da močno razširijo in poglobijo svoje znanje in splošno razgledanost in nekateri so to zelo dobro izkoristili.

Marko Brumen

Post Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost