horso by themepul

Kulturni dan – 9. razred: Začetki slovenske književnosti

         V  torek, 17. 10,  smo se s šolo odpravili na Dolenjsko. V načrtu za kulturni dan je bil ogled rojstne hiše Josipa Jurčiča, izlet v Krško jamo in še za zaključek smo se odpravili do Trubarjeve domačije.

        Že zgodaj zjutraj smo se zbrali pred šolo. Razdelili smo si malico in se napotili do avtobusa. Po tridesetminutni vožnji smo prišli do hiše Josipa Jurčiča. Tam sta nas pričakala gospa in vodič, ki sta nam razložila, kdo je bil Josip in nam predstavila njegov življenjepis. Zanimivo mi je bilo, kako so se včasih greli in zabavali ob krušni peči. Z vodičem smo se razgledali po stari hiši in se odpravili še do stare Krjavljeve hiše. Malo smo pojedli in se vrnili na avtobus.

        Ustavili smo se pri izviru Krke in malo nad izvirom je bila jama. Tamkajšnji vodič nam je opisal jamo in nas popeljal notri. V jami smo videli kapnike in celo male netopirje, ob koncu pa smo si ogledali še jamsko jezero. Nad jezerom nam je pokazal oblike v jamskih zidovih, kot sta slon ali Kim Jong Un.

        Naša zadnja destinacija je bila domačija Primoža Trubarja. Meni je bilo zanimivo, kako so prenovili hišo, ki je bila sicer zažgana med turškimi upadi. Spremenili so jo v nekakšen muzej. Skrbnica hiše nam je opisala Primoževo življenje in ostanke, ki so bili razstavljeni v hiši. Reševali smo tudi delovni list, ki smo ga s pomočjo vodičke rešili. Hiša je bila povezana tudi s starim mlinom in žago, ki smo si ju šli pogledat. Zelo so mi bile všeč makete starih žag. To je bil moj najljubši del dneva.

         Dan se je končal,  vsi smo že komaj že čakali vrnitev domov, saj smo bili utrujeni od potovanja. Meni je bil dan všeč, ampak nekateri deli so bili malce dolgočasni, kot je na primer Primoževa domačija. Zanimiv del pa bil ogled mlina in žage.

A. P., 9. a

Post Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost