horso by themepul

Tehniški dan – Muzej pošte in telekomunikacij Polhov Gradec

V sredo 1. 3. 2023, so imeli sedmošolci tehniški dan v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Spodaj si preberite vtise s tehniškega dne.

MUZEJ POŠTE IN TELEKOMUNIKACIJ

Bil je deževen dan, ko smo se pripeljali v muzej v Polhovem Gradcu. Najprej smo si ogledali kratek film, ki je govoril o tem, zakaj je Gradec dobil ime Polhov Gradec. Nato smo se odpravili v prvo muzejsko sobo, kjer smo izvedeli, kako so včasih prevažali pošto in kako so posredovali novice. Najbolj me je navdušila zgodba o tekaču, ki je, ko so Grki zmagali proti Perzijcem na Maratonskem polju, pretekel 42 km do Aten, da je razglasil novico, da so Grki premagali Perzijce in nato umrl. Od takrat naprej, se tam odvija maraton, ki je dolg 42 km.

M. L.                                            

PRVI TELEFONSKI KLIC

Prvi javni telefonski klic z mobilnega telefona je bil opravljen 3.4.1973. Tistega dne je tedaj 44-letni Martin Corpes med sprehodom po New Yorku s prototipom mobilnega telefona opravil več klicev. Prvega pa je namenil tedanji vodji razvoja pri konkurenčnem podjetju Bell Labs. Telefon je bil zelo velik in težek 1 kg.

D. B.

TELEGRAF

Telegraf je električna naprava, ki z električnimi signali prenaša ali sprejema informacije. Sporočila so napisana v Morsejevi abecedi. Na oddajni strani je bila tipka s katero je telegrafist oddajal sporočilo v Morsejevi abecedi: sprejemnik je bil sestavljen iz pisala in papirnatega traku, na katerega se je napisalo sporočilo. Sprva je bilo mišljeno, da bi telegrafisti po prejemu sporočila le-tega dekodirali s papirja. Vendar se je kmalu izkazalo, da lahko izurjeni telegrafisti sporočilo sprejemajo sproti s poslušanjem pisala hitreje, kot če bi brali zapis na papirnatem traku. Zato so v kasnejše telegrafe dodali brenčač, papir pa je služil le še prevajanju pravilnosti sporočila. Ker je bila Morsejevo kodo zaradi različnih dolžin posameznih znakov težko vključiti v avtomatske naprave, jo je kasneje nadomestila Baudotova koda, ki je bila predhodnica današnje ASCII kode.

B. S.

Post Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost