horso by themepul

Tehniški dan 9. razredov v Bistri

V četrtek, 29. 9. 2022 smo si z učenci 9. razreda ogledali Tehniški muzej Slovenije v Bistri.

Ogled smo izvedli v sklopu prireditve »Dnevi strojništva«, na kateri so študentje fakultete za strojništvo predstavili nekaj nadvse zanimivih projektov, ki so nastali kot plod dela študentov omenjene fakultete.

S tem smo želeli učencem že v zgodnji fazi predstaviti eno od privlačnih možnosti za nadaljnje izobraževanje, ki hkrati ponuja veliko možnost kasnejše zaposlitve.

Med ogledom in eksperimentiranjem ter preizkušanjem določenih veščin strojništva je večina učencev prikazala zvrhano mero radovednosti in kreativnosti.

Učenci so si v prvem delu tehniškega dneva ogledali 10 različnih predstavitev, od laserskega merjenja, samodejnega izdelovanja zahtevnih tridimenzionalnih oblik, mobilnih robotov, brezpilotnih letal do avtomatske diagnostike, programiranja hidravličnih komponent, simulacije varjenja, laserskega označevanja in nekaterih drugih tehnologij.

V večini primerov so lahko učenci po opravljeni demonstraciji študentov tudi sami opravili poskuse in tako zaslutili, kaj jih v primeru nadaljevanja izobraževanja v tej smeri čaka.

V drugem delu pa so si učenci, razdeljeni v 2 skupini, ogledali še nekaj stalnih zbirk muzeja, kot so lesni oddelek, elektro oddelek, oddelek s starimi avtomobili, pogonske stroje, vodni pogon, proizvodnjo stolov, furnirnico,               žago »venecijanko«, …

Tehniškega dneva so se kljub izjemno slabemu vremenu udeležili praktično vsi učenci.

Dan je tako minil v dobrem vzdušju, kljub nekaj premraženim kostem in rdečim nosom.

Ljubljana, 29. 9. 2022                                                   Zapisal: Marko Brumen

Več o posameznih stalnih zbirkah in oddelkih v TMS Bistra najdete na povezavi:

smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
Dostopnost