horso by themepul

Odgovori na vprašanja glede karantene

Spoštovani starši,

objavljam odgovore NIJZ na nekaj aktualnih vprašanj v zvezi z epidemiološkimi ukrepi za starše, ki imajo šoloobvezne otroke. Karantena oddelka ne pomeni, da so učenci zboleli, gre za preventivni ukrep za zajezitev širjenja okužbe.

Vprašanje: Pri učencu je bila potrjena okužba, kdo mora v karanteno?

Odgovor: Epidemiološka služba naredi oceno tveganja. Osebe v tesnem stiku z okuženo osebo morajo v 10-dnevno karanteno. Po navadi so to vsi učenci ali dijaki oddelka, v katerem je okužena oseba, prav tako vsi družinski člani okuženega. Okuženi pa mora v izolacijo. Epidemiolog poda navodila za vse člane gospodinjstva. Zdrave osebe v gospodinjstvu se ne smejo zadrževati v istih prostorih kot bolnik.

Vprašanje: Otroku je odrejena karantena, kaj to pomeni za njegove starše?

Odgovor: Če je otrok mlajši od vključno petega razreda osnovne šole, lahko starš, ki ga bo varoval, pri delodajalcu uveljavlja odsotnost zaradi višje sile. V tem primeru mu pripada 50 odstotkov plače, a ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. Delavec se lahko z delodajalcem dogovori tudi za delo od doma – v tem primeru prejema enako plačo kot sicer. V primeru karantene starš ne more uveljavljati nadomestila za nego bolnega otroka, saj otrok v karanteni ni bolan.

Vprašanje: Otroku je odrejena karantena, kaj to pomeni za druge družinske člane?

Odgovor: Drugi družinski člani niso avtomatsko v karanteni – to odvisno od presoje epidemiološke službe. Morajo pa se držati ukrepov za preprečevanje okužbe in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če otroka testirajo na virus v času karantene, se kljub negativnemu izvidu karantena ne prekine oziroma se trajanje karantene ne skrajša.

Vprašanje: Ali lahko sorojenec otroka, ki mu je bila odrejena karantena, obiskuje šolo ali vrtec?

Odgovor: Če za tega sorojenca ni bila odrejena karantena, lahko ta normalno obiskuje vrtec ali šolo ob izvajanju karantene na priporočen način. Prav tako lahko roditelj, ki ne bo skrbel za otroka v času karantene, hodi naprej v službo. Odsvetuje se, da za otroka v karanteni skrbijo stari starši.

Ponovno vas prosimo, da v šolo pošiljate le in izključno zdrave otroke!

Ravnateljica

Dostopnost