Predstavitev TVU

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije (ACS) in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Tudi na OŠ Karla Destovnika – Kajuha sodelujemo pri Tednu vseživljenjskega učenja. Letos smo bili aktivni s spodnjimi dejavnostmi, ki pa so zaradi covida potekale izjemoma jeseni, od 4. septembra 2020 do 9. oktobra 2020.

Bralno potepanje po Sloveniji

Ob nacionalnem mesecu skupnega branja smo se zbrali v knjižnici in skupaj s knjižničarko Marto Gorjup prebrali zanimivo knjigo Pravljično potepanje medvedka Lovra po Sloveniji. Prebrali smo nekaj zanimivih pripovedk, ki opisujejo naše kraje in tako spoznavali tudi našo prelepo Slovenijo.

Moje pismo

Učenci 1. razredov imajo prav zagotovo že veliko zanimivih pripetljajev, ki so jih doživeli že takoj na začetku šolanja. Napisali oziroma narisali so pismo o začetnih utrinkih v šoli in ga poslali babici in dedku; mamici in očiju.

Tinka in Špela gresta v šolo

Bivši prvošolci, zdaj že pogumni drugošolci, so podoživljali, kako izgleda 1. šolski dan. Ogledali so si zabavno predstavo, ki sta jo pripravili učiteljici 1. razreda Neja Preložnik ter Petra A. Grünfeld.

Učenki Tinka in Špela gresta v 1. razred. Sta najboljši prijateljici, a zelo sta si različni. Tinka se je na prvi šolski dan pripravila zelo natančno, lepo se je oblekla in uredila. Njena prijateljica Špela pa se za prvi šolski dan ni prav nič pripravljala. A s skupnimi močmi jima je uspelo. Prav njuna različnost ju združuje in to je čudovito!

Čarobni flomastri

Kako odkrivamo barvila, ki se skrivajo v flomastrih? To nam je s pomočjo kromatografije predstavila učiteljica kemije – Ana Košir. Mlajši učenci so postali mladi kemiki in naredili zanimive poskuse. Najprej smo uporabili črn flomaster in ugotovili, da črna barva skriva v sebi veliko drugih barvil, ki smo jih ujeli na papirnat listek. Kako zanimiva mavrica! In katera barvila so v rjavi barvi flomastra? Tudi prava mavrica! Uporabili smo tudi vsak najljubšo barvo. In če uporabimo pisane barve in mavričen vzorec s pikicami – le kaj lahko pričakujemo? Še več prečudovitih mavric.

Ljudska glasbila sveta

G. Darko Korošec že več let ročno izdeluje slovenska ljudska glasbila in glasbila drugih ljudstev sveta. Učencem 1. triletja je predstavil njegovo delo. Spoznavali smo različna nenavadna glasbila in njihove zvoke. Prav zanimivo jih je bilo slišati – le kako se oglašajo?! Spremljal ga je tudi kuža Tuti, ki mu zvoki ljudskih glasbil nikakor niso tuji. Učenci so z Darkovimi navodili in demonstracijo svoje ljudsko glasbilo tudi izdelali v trajen spomin. Nastale so čudovite glinene ropotuljice z bobenčkom.