V petek, 15. novembra, bomo osmič obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila leta 2012. Na ta dan poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. V okviru dneva slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), v katerega so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi.
Glavni namen tega projekta je ozaveščanje mladih o:
- pomenu zajtrkovanja in uživanja, lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane
- pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja
- postopkih pridelave in predelave hrane ter dejavnostih na kmetijskem področju.
V projektu so posebej izpostavljene posamezne kmetijske panoge: prireja mleka, pridelava žit, čebelarstvo in sadjarstvo. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Po priporočilih ministrstva je tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka.
Vlada RS je oktobra 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Zakaj lokalno pridelana hrana?
- Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
- Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
- Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane.
- Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.
Letošnja vsebina dneva slovenske hrane se osredotoča na pomen zdravih tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane.