horso by themepul

Dan slovenske hrane – 13. Tradicionalni slovenski zajtrk

Na naši šoli smo tudi letos nestrpno dočakali tretji petek v novembru, saj nas je tega dne v kuhinji že zgodaj zjutraj čakal pravi tradicionalni slovenski zajtrk. Zajtrkovali smo hrano iz lokalnega okolja in pozornost posvečali vsebinam projekta. Tradicionalni zajtrk vsebuje domač kmečki kruh, maslo, domač med, domače mleko in domače jabolko. Vsa živila so slovenskega porekla. Hrana je pridelana in pripravljena na naših kmetijah in živilskih podjetjih, prehransko varna, bolj kakovostna, sveža in zelo okusna.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je Kruh za zajtrk – super dan!
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je izobraževati, obveščati in ozaveščati učence ter vzporedno tudi širšo javnost o:

  • pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
  • pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
  • pomenu domače pridelave in predelave hrane,
  • pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo.

Odziv učencev

“V petek, 17. 11. 2023, smo v šoli imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Zjutraj, ko smo prišli v šolo, smo v kuhinji dobili pladenj, na katerem so bili mleko, jabolka, domač črni kruh, maslo in med. Ko smo pojedli zajtrk, smo pospravili in začeli s poukom. Vmes smo se pogovarjali o pomembnosti slovenskih dobrin in hvaležnosti zanje. Letos je imel tradicionalni slovenski zajtrk slogan »kruh za zajtrk, super dan«. Obeležujemo ga vsako leto, tretji teden v novembru. Na ta dan jemo hrano slovenskih kmetov, pridelano na slovenskih kmetijah. Ta naj bi bila okusnejša in bolj zdrava od kupljene. Ta akcija poteka že dvanajst let.  Letos so v šole in vrtce dostavili 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53. 600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in 707 vrtcih.

Marija in Ajda, 7. b

Post Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost