Dragi bralci!

Letos poteka že 60. sezona branja za Bralno značko, zato ste še posebej lepo povabljeni k branju. 

Branje nas zvabi v drug svet in nas ponese marsikam, zato vabljeni k branju tudi v teh dneh, ko ostajamo doma.

Ni nujno, da je knjiga s priporočilnega seznama, ki ste ga mlajši učenci prejeli v šoli, pomembno pa je da je primerna za vašo starost in jo razumete. Tako boste v branju tudi uživali.

Če ste člani splošne knjižnice (torej večina med vami MKL), si lahko knjige izposojate preko portala BIBLOSNavodila za uporabo portala – video.

Vaše zapise o prebranem sprejemamo na el. naslov šolske knjižnice knjiznica@os-kdk.si. Pri pripravi zapisa vam je lahko v pomoč miselni vzorec. Učenci, ki imate AAI račun, ste povabljeni da se vpišete v spletno učilnico Knjižnično informacijsko znanje, kjer se bomo o prebranem pogovarjali preko foruma.

Je še kakšna možnost? Seveda, svoje mnenje o prebranem lahko z drugimi delite preko posnetka (avdio ali video). Uporabite svoje pametne naprave in se preizkusite tudi na ta način. Lahko pa svoje mnenje o prebranem oddate preko obrazca na povezavi.

Slovensko leposlovje je preko spleta dostopno predvsem na wikiviru.

Wikivir je eden izmed projektov, ki omogoča dostop do različnih besedil, tudi otroškega in mladinskega leposlovja. Ko odpremo posamezno besedilo, ga je možno shraniti tudi v obliki pdf, ki omogoča lažje branje (pa tudi izvoz na druge naprave ali tisk).

1. vzgojno-izobraževalno obdobje

Kristina Brenkova: Kanglica kaše 

Babica v cirkusu

Babica pripoveduje

Neža Maurer: Velik sončen dan 

2. vzgojno-izobraževalno obdobje

Vera Albreht: Lupinica

Jana Bauer: Čarobna beseda

Jana Bauer: V deželi medenjakov 

Jana Bauer: Detektivske prigode Fokusa in Kolumne: Skrivnost izropane grobnice

Jana Bauer: Detektivske prigode Fokusa in Kolumne: V strašljivem hotelu

Cvetka Bevc: Pesem za vilo  

Milan Dekleva: Totalka odštekan dan

3. vzgojno-izobraževalno obdobje

Goran Gluvić: Fantje, žoga, punce 

Detektiv Zdravc

Slavko Pregl: Odprava zelenega zmaja


Več o društvu Bralna značka najdete na spletni stani.

Priporočilni seznami prinašajo izbor gradiva, ki je na voljo tudi v naši šolski knjižnici, seveda pa velja, da učenec lahko prebere tudi katerokoli drugo knjigo, ki je primerna za njegovo starost in jo imate v domači knjižnici ali pa ste si jo izposodili v splošni knjižnici. Splošne knjižnice so bistveno bolj založene z gradivom, zato priporočamo, da jih obiščete.

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

5. razred

Za učence od 6. razreda naprej priporočilnega seznama ni, velja zgoraj napisano. O prebrani knjigi se pogovorite s knjižničarko ali učiteljico slovenščine. Zaželeno je, da k “preverjanju” prebranega povabite sovrstnika ali sošolca, saj želimo, da sporočilo knjige doseže tudi druge bralce.