Adventni koledar ugank: ker se povezave včasih ne odprejo, uganke najdete še na tej strani. Odgovor pošljete na knjiznica@os-kdk.si

Rešitve vseh ugank vam razkrijemo v novem letu, vabljeni k sodelovanju.

10. december: Po mizi šviga, a mačke nič ne briga, ni naša mačka stara, le takih mišk ne mara. (Miroslav Košuta)

11. december: V ljudi se zaganja in drevje priklanja, brez britvice brije, a videti ni je. (Manica Koman)

12. december: Veselo poje črni ptiček, čeprav je mračen dom njegov, glas mu doni čez dol in griček, če vidi te, se skrije v rov. (Gustav Strniša)

13. december: Kdo je nemiren možiček, ki šepeta, mrmra in se krega, dviga pokrovko, čez rob posega, ogenj ugaša in stresa kotliček. (Gustav Strniša)

14. december: Ježek zeleni pika te v dlan, rjavi možiček pokuka na dan. (Helena Bizjak-Paš)

15. december: Beli sneg prekrije breg, a ni sneg, to snežno bele so cvetlice, kot sneg posule pobočja so Golice. (Alenka Konc Ambrožič)

16. december: Pri vsaki hiši je doma svetinja, ki pomežikne in spored spreminja, kar stalno vnema spore in prepire, ob tem pa žolčne lekcije manire. (Miroslav Košuta)

17. december: Tam na belem polju črne so sledi, če jih znaš razbrati, mnoge izveš stvari. (Matej Bor)

18. december: Svetel in vroč ima tako moč, da nažene noč stran in čisto sam prinese nam dan. (Andrej Rozman)

19. december: Obleka, ki rada počiva, čez dan pod blazino se skriva, ponoči pa zopet leži in greje nekoga, ki spi. (Anja Štefan)

20. december: Včasih je črn, včasih je bel, kdor ni presit, ga je zmeraj vesel. Zunaj je skorja, notri sredica, nima nadeva kakor potica. (Anja Štefan)

21. december: Kaj nastopi vsako zimo, ko december se izteče in si vsi ljudje želimo zdravja, miru in sreče? (Anja Štefan)

22. december: Na nitkah visijo in jelko krasijo. (Anja Štefan)

23. december: Zgoraj imajo korenine in zmeraj rastejo navzdol. Prek noči sred ostre zime poženejo nam iz žlebov. (Andrej Rozman)

24. december: V lep papir zavito – kdo bi vedel, kaj je notri skrito. (Anja Štefan)

VESELA ŠOLA

VŠ

Nekateri učenci ste se že prijavili na tekmovanje iz Vesele šole, seveda so prijave še vedno možne. Teme letošnje in prejšnjih Veselih šol  so lahko zanimivo branje, tudi če se ne odločiš za tekmovanje.

SEZNAM veselošolskih tem v šolskem leto 2020/2021, v poštev za šolsko tekmovanje pridejo teme od septembra do februarja.

Vesela bom vaših odzivov in idej, ki jih boste delili z drugimi.


Šolska knjižnica nudi svojim uporabnikom storitve za učenje, knjige in druge vire, ki uporabnikom omogočajo, da postanejo kritični misleci in učinkoviti uporabniki informacij.

Vsakoletne dejavnosti:

  • Oktober – mesec šolskih knjižnic.
  • Mednarodna izmenjava knjižnih kazalk.
  • Sodelovanje z Mestno knjižnico Ljubljana enoto Jožeta Mazovca v okviru projekta Rastem s knjigo ter pri organizaciji obiskov knjižnice za učence posameznih razredov.
  • Mesečna nagradna uganka.
  • Razstave ob obletnicah, mednarodnih dnevih, ipd.
  • Brati gore.
  • Noč knjige.
  • Vodenje tekmovanja Vesela šola.
  • Organizacija obiska Slovenskega knjižnega sejma za učence.

KIZ – knjižnično informacijsko znanje je medpredmetna povezava, pri kateri učenci vsaj 4 ure na leto spoznavajo dejavnosti knjižnice, iskanje informacij in njihovo uporabo. Velik poudarek je na spodbujanju branja, tako leposlovja kot neleposlovja, uporabi knjižničnega gradiva ter na navajanju uporabljene literature pri izdelavi različnih pisnih nalog učencev (plakat, referat, seminarska naloga …).

Navodila za navajanje