Predmet: SODOBNA PRIPRAVA HRANE
Kratica: SPH
Razred: 7., 8., 9.
Učiteljica: Marjana Tratnjek Pavc
Število ur: 1 tedensko (2 uri na vsakih 14 dni) /35 v 7., 8. razredu in v 32 ur v 9. razredu/
Pri predmetu se poučuje o zdravi prehrani in načinih priprave z namenom zagotavljanja in ohranjanja zdravja. Učenci spoznavajo tehnološke postopke priprave jedi z vidika ohranjanja hranilne vrednosti. Spoznavajo gastronomsko kulinarična načela v zdravi prehrani, ocenjujejo in spreminjajo kuharske recepte v smislu priprave zdrave hrane. Usvajajo kriterije kakovosti živil in jedi. Naučijo se, kako načrtovati nakup, kako nakupovati. Analizirajo lastne prehranske navade, ugotavljajo vzroke in posledice slabih prehranskih navad in v razpravi predstavijo dobre navade.
Pouk SPH je razdeljen na teoretični del in praktični del. Pri teoretičnem delu obravnavamo učne vsebine, ki so predpisane v učnem načrtu za SPH (http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/podrocje/os/devetletka/predmeti_izbirni/Sodobna_priprava_hrane.pdf). Pri praktičnem delu – kuhanju pripravljamo jedi.
Ocenjevanje: učenec dobi tri ocene: iz znanja in razumevanja teoretične snovi, iz praktičnega dela (ročne spretnosti, odnos do dela, osebna higiena med praktičnimi vajami) in poročila o obisku tematsko ustreznih sejmov, obratov za predelavo živil.
Posebnosti:
- Izvajanje pouka: 2 šolski uri na teden zaradi praktičnega dela.
- Za praktični del pouka učenci prispevajo denar za sestavine jedi, ki jih bodo pripravljali.