Šolska prehrana

o šolski prehrani v šolskem letu 2015/2016. Ankete so izpolnjevali učenci in starši.


Nekaj utrinkov z izbirnega predmeta SODOBNA PRIPRAVA HRANE 

Kuhajte z nami:

ŠPAGETI Z BOLONJSKO OMAKO

Sestavine:

  • 700 g mletega govejega mesa
  • 250 g pločevinka pelatov
  • 300 ml pasiranega paradižnika
  • 2 večji čebuli
  • 4 stroki česna
  • sol
  • olivno olje
  • ščep bazilike
  • ščepec timijana
  • žlica sesekljane zelene
  • žlica sesekljanega peteršilja.

 Priprava:

V posodi na olivnem olju prepražimo drobno narezano čebulo. Ko rahlo porumeni, prepražimo še česen, da zadiši. Dodamo mleto meso, ki ga na hitro prepražimo in z vilico razdrobimo grudice. Solimo, dodamo na koščke zrezane pelate in sok, pasiran paradižnik, začimbe. Občasno pomešamo.

Velik lonec napolnimo z vodo in dodamo pest soli. Ko voda zavre, dodamo špagete in kapljico olja, ki prepreči, da bi se špageti sprijeli med seboj. Pustimo kuhati približno osem minut. Pazimo, da se testenine ne razkuhajo in da ostanejo ‘al dente’. Testenine odstavimo, odcedimo, damo v krožnik in prelijemo z omako. Dekoriramo z listkom bazilike.

 
 
 MAFINI

Sestavine (6 mafinov):

  • 250 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 2 jajci
  • 6 – 8 žilc olja
  • 2 dcl mleka.

Priprava:

Za mafine narahlo stepemo rumenjaka in dobro primešamo sladkor, vanilin, olje, moko, pecilni prašek ter mleko in stepene beljake. Mešamo, da dobimo gladko maso . Dodamo na koščke narezano čokolado in premešamo.

Nato razporedimo maso v pekač za mafine in pečemo pri 180˚C na srednji višini približno 20 minut.

   
Občasno pa zadiši po tujini, za naš okus nenavadno, a dobro…npr.:
INDIJSKI PARATHE
Recept:

Učenci in učiteljica SPH, Marjana Tratnjek Pavc, 2012/2013