Novice knjižnice

Fotoutrinki: Noč knjige, 23. 4. 2019

Nekaj zgodbic, ki so nastale iz “naših” besed:

Brina Žužek: Mornarjeva prigoda

Nekoč je živel MORNAR, ki je rad opazoval ZVEZDICE. Bila je TEMA, na nebu je sijal MESEC sli LUNA.  Nekoč je spoznal MOŽA, ki je imel PSA in MAČKO. Živel je v palači na morski ULICI v daljnem MESTU. Ko je prišlo JUTRO in je posijalo SONCE, sta se odpravila na konec SVETA. Prav nič ju ni bilo STRAH, bila sta zelo pazljiva, OČI sta imela široko odprte. Nista potrebovala SREČE. Oba sta bila ZVEZDOZNALCA DEDKOV z velikimi NOSOVI. Vedela sta ogromno stvari o ZVEZDAH. Na enkrat pa ju je nekaj presenetilo. Zgodil se je ROMPOMPOM. Čeprav sta se znašla  v GODLJI, se nista preveč ustrašila, saj sta bila KORENJAKA. SRCE bi jima skoraj padlo v HLAČE, vendar nista klicala svoje MAMICE.

Izkazalo se je, da je bil v resnici za vse kriv mornarjev PES, ki je s svojo ŠAPO prevrnil VREČO HRANE. Hotel je samo IGRO s prijatelji. Na koncu so vsi bruhnili v SMEH.

Maša Tanackovič: Nenavadno doživetje

Ljudje iščejo zaklad vsako jutro. Včasih zablodijo in najdejo trgovino luči. Nekoč je nekdo videl zlati prah. Sledil mu je v knjižnico. Na sredini knjižnice je stal zaboj. Odprl ga je, pogledal vanj in videl zvezdo, košaro z okrepčilom in nekaj zlata. Med otroke je razdeli okrepčilo in videl njihov čudovit pogled. Nekoč je našel nenavadno deželo in v njej odprl tovarno. V njej je živel do konca življenja.

 

Kiara Goričan: Zabava na bazenu

Moja prijateljica mi je prinesla veliko lubenico. Povedala mi je, da jo je dobila preko oglasa. Šli smo na bazen, ampak ker je bila noč, je bilo malo srhljivo. NA nebu se je videl mesec. Ko si ga pogledal, se je slišal zvok regic. Izkazalo se je, da so bili samo sosedje. Ulegli smo se na ležalni in jedli med. Medtem smo brali časopis Delo in razmišljali o počitnicah, ki sledijo ter jedli lubenico.

APRIL V ŠOLSKI KNJIŽNICI

V tem tednu v šolski knjižnici praznujemo, saj je 2. aprila mednarodni dan otroških knjig. Poslanica letos prihaja iz Litve in jo je napisal Kestutis Kasparavičius, ki je tudi avtor plakata. Knjige nas vabijo, naj ne hitimo, ampak naj se potopimo v njihov svet. Celotno poslanico si lahko preberete v knjižnici ali na http://www.ibby.si/.

23. aprila bo Noč v knjižnici, prijavnice dobite v knjižnici.


PRAZNIČNI DECEMBER

Adventni koledar ugank ves december razveseljuje učence, predvsem tiste, ki so izžrebani.

Božične potičke za prvošolce

S prvošolci smo po pravljici Božične potičke za vse dan preživeli v gospodinjski učilnici, kjer smo preizkusili recept iz knjige ter spekli še piškotke in mednjake.


Za letošnji dogodek Brati gore ob mednarodnem dnevu gora smo izbrali  knjigo Gospod Hudournik pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Učenci 3., 4. in 6. razreda so prisluhnili odlomkom iz knjige; spoznali Hudournikovo kočo Murko pod Stolom in njegovcga psa Liska. Na koncu branja jih je čakal kviz o prebranem, nekaj vprašanj pa tudi o Alpah in Alpski konvenciji. Morda veste, kateri stol v Sloveniji je najvišji? No, le razmislite. Za učence to ni bil problem.


OKTOBER – MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Letošnje geslo je Zakaj imam rad-a svojo šolsko knjižnico? Letos bomo že tretje leto izvedli mednarodno izmenjavo knjižnih kazalk, drugo leto pa poteka slovenska izmenjava.

Nekaj utrinkov:

Letošnji mesec šolskih knjižnic smo začeli v tednu otroka, ko so sedmošolci obiskali splošno knjižnico MKL, Knjižnico Jožeta Mazovca v Mostah. Drugi del dneva je potekal v šolski knjižnici, kjer so učenci s pomočjo različnih virov spoznavali kulturno dediščino. Zadnjo uro dneva smo namenili branju knjige Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh, ki so jo učenci prejeli v dar.

Na obisk in tradicionalno knjižno čajanko smo z učenci 9. a razreda povabili stanovalce DSO Ljubljana Moste – Polje in naše druženje namenili prebiranju ljudskih pravljic in pripovedk, povezanih z Ljubljano, ki so jih učencem prebrale stanovalke, učenci pa so izbrali predvsem ljudske pesmi in krajše pripovedke.

Učenci so imeli možnost spoznavati delo knjižničarja in postati knjižničar za en dan, spoznali so postopek izposoje, svetovali mlajšim učencem pri izbiri gradiva in poskrbeli za urejenost gradiva na policah. Spoznali so postopek opreme novega gradiva; žigosali so nove knjige, lepili nalepke in jih knjige zavili.

Tretje leto zapored smo sodelovali v mednarodni izmenjavi knjižnih kazalk. Letos smo kazalke izmenjali s šolo iz ZDA (5. in 6. razred) ter s Hrvaške in iz Avstralije (7. in 8. razred). Za temo letošnjih kazalk smo izbrali kulturno dediščino.

Z učenci, ki pogosteje obiskujejo knjižnico pa smo izdelali kazalke za slovensko izmenjavo knjižnih kazalk, tu smo se povezali z učenci knjižničarskega krožka OŠ Venclja Perka iz Domžal.

Od 8. septembra do 8. oktobra je potekal prvi Nacionalni mesec skupnega branja, z motom Beremo skupaj. Branju smo namenili več časa v uvodnih (in dodatnih) urah KIZ, v jutranjem času, sedmošolci so v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali MKL Knjižnico Jožeta Mazovca, v dar so prejeli knjigo Avtobus ob treh. Brali smo tudi skupaj s stanovalci DSO Ljubljana Moste – Polje, za temo smo ob evropskem letu kulturne dediščine izbrali ljudsko slovstvo. Seveda pa povabilo k branju velja za vse šolsko leto.

NOČ KNJIGE 2018


TEDEN PISANJA Z ROKO 2018

V letošnjem letu smo se pridružili pobudi društva Radi pišemo z roko in izvedli nekatere dejavnosti, s katerimi želimo opozoriti na pomen pisanja z roko. Pisanje z roko je pomembna spretnost, saj strokovnjaki ugotavljajo, da možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Poleg tega se informacija, ki jo napišemo z roko, v spominu zadrži dlje časa, porodi se nam več idej in ohranimo dolgotrajnejšo pozornost. Pisanje z računalnikom spodbuja učinkovitost, pisanje z roko pa izvirnost. Za zdrav razvoj osebnosti potrebujemo oboje.

Med drugim smo z učenci obiskali Dom starejših občanov in Žan je napisal:

Vabimo vas tudi k branju članka iz revije Pogledi

Nekaj fotoutrinkov:

Praznični december v šolski knjižnici

Tako kot že nekaj let, smo tudi letošnji decembrom pričeli z adventnim koledarjem ugank, ki so kravžljale možgane naših učencev skozi ves mesec. 11. decembra smo z branjem ljudskih pripovedk praznovali mednarodni dan gora. Knjižnico smo praznično okrasili, v zadnjem tednu pa s prvošolčki spekli dišeče božične potičke po receptu iz pravljice Božične potičke za vse. Prihaja pa novo leto in v njem si želimo, da bi lahko za knjižnico kupili več knjig kot v letu, ki mineva. V novem letu naj vas spremljajo dobre knjige!


OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Slogan v letu 2017: Povezovanje skupnosti in kultur

V tednu otroka smo z učenci 8. b razreda pripravili knjižno čajanko in nanjo povabili stanovalce DSO Ljubljana Moste-Polje. Ker je bil moto tedna otroka Povabimo sonce v šolo, smo izbrali pesmi in prozo o soncu, sreči, veselju in na koncu skupaj še zapeli. Osmošolci z gospo Alenko Petrič so obiskovalcem popestrili sredino dopoldne, pocrkljali smo se tudi s čajem in piškoti.

Učenci so imeli možnost spoznavati delo knjižničarja in postati knjižničar za en dan, s tedna otroka smo dejavnost razširili na ves oktober in prvi teden novembra. Sodelovali so pri izposoji, svetovali mlajšim učencem pri izbiri gradiva, pripravili kviz ter spoznali postopek opreme novega gradiva.

Učenci od 6. do 8. razreda so sodelovali v mednarodni izmenjavi knjižnih kazalk. Letos smo kazalke izmenjali s tremi šolami in sicer s Hrvaške, Portugalske in iz Avstralije. Letos so kazalke izdelali pri likovnem pouku, mentor g. Kristijan Pirc jih je seznanil s tehniko marmoriranja.

Četrtošolci so pri obisku v knjižnici izdelali kazalke za slovensko izmenjavo knjižnih kazalk z učenci OŠ DBB Hrpelje.

Z učenci smo pripravili plakate o mesecu ŠK za knjižnico in šolske hodnike.

Sedmošolci so v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali splošno knjižnico MKL, Knjižnico Jožeta Mazovca v Mostah, drugi del KD pa smo namenili spoznavanju Jožeta Plečnika in pomenu dneva reformacije in Primoža Trubarja za Slovence. Pripravili so tudi razstavo različnih izdaj Svetega pisma.

Učenci so v knjižnici pripravili seznam knjig, ki so jih navdušile in jih priporočajo v branje.


Bralna značka za starše

Spoštovani starši!

»Vsak, ki zna brati, se lahko nauči brati navdušeno in bo zato živel bolj polno,« je zapisal Norman Cousins. Prvi zgled pri navajanju otrok na branje smo starši in učitelji. Na sestanku sveta staršev pred zaključkom pouka smo se pogovarjali o uvedbi bralne značke za starše. Pričelo se je novo šolsko leto, začenja se nova, 58. sezona Bralne značke. Vabimo vas, da se nam pridružite pri branju za bralno značko. Izbor knjig bo poljuben, predlagamo pa, da je med petimi knjigami tudi ena otroška ali mladinska. Vaše vtise o prebrani knjigi boste napisali na obrazec, ki ga boste prejeli po prijavi (ne bo pretežko). Upamo, da bo v teh jesenskih dneh, ko se dnevi krajšajo, lažje najti čas za branje, tako staršev kot otrok. Želimo si, da bi o našem skupnem branju izmenjali mnenja vsaj na kakšnem srečanju, morda v prazničnem decembru ter še enkrat spomladi.


 NOČ KNJIGE 2017

V knjižnici vas že čakajo prijavnice za letošnjo Noč v knjižnici. Tokrat se bomo med drugim podali v svet pravljic Frana Milčinskega, iskali skriti zaklad, tako kot vsako leto izmenjevali ideje za branje in ustvarjali v različnih delavnicah. Vabljeni!


OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

“Naučite se razvozlati svoj svet”

oktoberSvet, v katerem živimo, pred nas pogosto postavlja različna vprašanja. Odgovore nanje iščemo vsepovsod  in na različne načine, z razmišljanjem, pogovori pa tudi z branjem, zato ste povabljeni v knjižnico!

Vsak dan v oktobru: beseda za vsak dan. S pomočjo knjižničnega gradiva bomo iskali pomen različnih besed.

Sreda, 5. oktober ob 7.50 – v nov dan s pravljico (ob tednu otroka).

Četrtek, 6. oktober od 14.30 do 16.00 – izdelava knjižnih kazalk – izmenjali jih bomo z učenci iz Budimpešte in Topolovca.

Četrtek, 6. oktober od 16h  do 16.45 – knjižna čajanka za učence od 4. do 6. razreda (prijavite se v knjižnici do srede) – predstavili bomo knjige, ki odgovarjajo na različna vprašanja današnjega sveta in si vzeli čas za branje.

V torek, 11. oktobra bo knjižnica odprta do 16. ure – učenci ste povabljeni, da jo obiščete skupaj s starši, pripravili bomo razstavo knjig o vzgoji, učenju in branju.


V knjižnico ste povabljeni tudi v šolskem letu 2016/2017.


NOČ V KNJIŽNICI 2016

Kot ste lahko prebrali že med prispevki na šolski spletni strani, smo tudi letos preživeli noč v knjižnici. V literarni delavnici so nastale pesmi o noči knjige, tudi eden od stripov je bil narisan na to temo in vam jih ponujamo v branje.

Noč knjige (Vid)

Ko pojavi se noč knjige, napišemo dobre rime.
Celo noč že beremo, čisto nič se ne deremo.
Med seboj se poslušamo, palačinke že okušamo.
Iz oblek se slačimo, v pižame se oblačimo.
Učenci še bedijo, učitelji že spijo.
Ko sadje smo pojedli, oblaki skoraj so zbledeli.
Tedaj vsi že spimo, jutra se veselimo.

Za večerjo smo imeli slastne palačinke, z Nutello seveda, ki je lahko tudi navdih.

Nuttela (Eli)

Nuttela, nuttela, nuttela, nuttela,
Kiara ne boj se, če boš debela,
ker če pol kile nutelle poješ,
kap te zadane, saj to veš.
Palačinke brez nutelle,
so kot mame brez krepele,
Kiara brez nutelle ne preživi,
zato pustite ji nutello vi.
Zdaj sem pa še jaz tle,
nutello mi pustite,
takoj od nje zbežite,
ker če ne brez glave se zbudite.


Utrinki s kulturnega dneva Rastem s knjigo, na katerem smo eno uro namenili ustvarjanju na temo naše šolske knjižnice:

KAJ SI ŽELIM V ŠOLSKI KNJIŽNICI?
UČENCI 4. a RAZREDA

Več knjig o psih, več grozljivk, kakšno knjigo o duhovih in kakšno o vohunih. Knjigo o borilnih veščinah – to bi bilo dobro. Tej

Želim si, da bi imeli knjige o Neymaru, o tigrih in morskih levih ter stripe Mikija Mustra o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku. Želim si, da bi imeli več računalnikov in bi bili lahko dalj časa na računalniku ter da bi imeli slikice nogometnih igralcev. Domen

Da bi imeli zelo veliko knjig, več kot v katerikoli knjižnici. Da bi imeli živali, npr. psa in muco. Daris

Za vsak letni čas bi naredili nekaj, na primer za zimo snežaka, za pomlad bi okrasili z rožami, poleti bi imeli delavnice, jeseni pa bi knjižnico okrasili s pisanimi listi.
Imeli bi več knjižnih čajank na leto. Poleti in pozimi bi imeli delavnice. Imeli bi več domišljijskih knjig za višje razrede. Dodali bi knjige o različnih zvezdnikih. V knjižnici ne bi več delali nalog. Na vrata bi lahko kaj nalepili, na primer risbo, da bi pritegnila učence. (Brina in Katarina)

Želim si, da bi lahko bili na računalniku, kadar bi hoteli in da pred tem ne bi bilo treba brati. Nočem, da bi bila bralna značka. Nika

Spremembe za knjižnico:
• knjige o borilnih veščinah
• več računalnikov
• televizorji
• oddelek za igro
• več igrač
• smešne knjige
• več pesmic
• knjige o nogometu, o nogometnih igralih
• himna knjižnice
• da se poveča
• več knjig
• malo živali, kot hrčke, morske prašičke
• več knjig o živalih
• spominki iz drugih držav
• posebej oddelek za učence od 1. do 5. razreda in posebej za starejše – od 5. do 9. razreda
• lepše izkaznice.    Ilhan


OKTOBER – MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC
“ŠOLSKE KNJIŽNICE SO ZAKON”

oktoberV tednu otroka boste v šolski knjižnici v sredo, 7. oktobra 2015, ob 7.50 lahko prisluhnili Pravljici za dobro jutro, v četrtek 8. oktobra, ob 14.30 pa ste  učenci od 4. razreda naprej  vabljeni na knjižno čajanko (s predstavitvijo novih knjig v naši knjižnici). Tudi v jutranjem varstvu v četrtek in petek bomo naš čas namenili letošnji temi “NEKAJ TI MORAM POVEDATI”.

DOBRODOŠLI V NOVEM ŠOLSKEM LETU!

Knjižnica bo svoja vrata za izposojo odprla v ponedeljek, 7. septembra 2015.

Tudi letos ste učenci od 4. do 9. razreda vabljeni h knjižničarskemu krožku, ki bo ob torkih od 13.50 do 14.35 oz. si boste učenci glede na prijave in urnik izbrali dan, ko boste prihajali h krožku. Načrtujemo tudi obisk Slovenskega knjižnega sejma v novembru.

Beremo, ustvarjamo je krožek, namenjen učencem drugega triletja, vanj se lahko vključite tudi učenci 7. razreda. Vabljeni ste učenci, ki želite razvijati svoje bralne sposobnosti ter ob tem ustvariti kakšen izdelek, ki bo krasil šolsko knjižnico ali vašo sobo.

V okviru dela z nadarjenimi učenci bomo pripravili različne delavnice in obiske raznih kulturnih ustanov.

Vesela šola že vabi k prebiranju prve teme v reviji PIL in na spletu, šolsko tekmovanje bo 9. marca 2015, državno pa 13. aprila 2016.

Vabljeni v knjižnico!                                       knjižničarka Marta Gorjup


V mesecu juniju že nestrpno pričakujemo počitnice, pred tem pa nas čaka še nekaj obveznosti. Učenci, poskrbite, da boste vrnili gradivo, izposojeno iz šolske knjižnice.

Noč knjige 2015

Noč knjige 2015001Za vse, ki ste jo letos zamudili, bo morda tudi drugo leto, pred tem pa bo seveda še kak drug dogodek, povezan s knjigo in branjem.


Napovedujemo: Branje je kul …, projekt je namenjen učencem od 4. razreda naprej!

VABILO K SODELOVANJU

V MEDŠOLSKEM PROJEKTU BRANJE JE KUL

Spoštovani starši in učenci!

»Vsak, ki zna brati, se lahko nauči brati navdušeno in bo zato živel bolj polno,« je zapisal Norman Cousins. A vendar vsi ugotavljamo, kako čedalje manj beremo, še posebej naši otroci. Zato smo se odločili, da z OŠ Martina Krpana pripravimo projekt spodbujanja branja z naslovom BRANJE JE KUL. Pripravili smo seznam otroških in mladinskih knjig, ki jih zaradi njihove kvalitete in sporočila priporočajo tudi strokovnjaki, po drugi strani pa so priljubljene pri mladih bralcih. V najstniškem obdobju otrokom postanejo vzor sovrstniki in tako je tudi s priporočili za branje, kljub temu pa smo starši in učitelji še vedno tisti, ki lahko spodbujamo branje, tudi z lastnim zgledom.

Prvi del projekta bo potekal v spomladanskem času. Vsak učenec naj bi prebral vsaj eno knjigo s seznama (lahko tudi več), v mesecu aprilu bomo pripravili Noč knjige, na kateri bo (med drugim) potekal pogovor o prebranem in izmenjava mnenj, ki si jih bodo sodelujoči ustvarili ob branju.

Upamo, da boste svoje otroke spodbudili k branju in morda tudi sami prebrali kakšno knjigo s seznama. Veselimo se sodelovanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Knjižničarka Marta Gorjup

Prijavnico dobite v knjižnici, vrnite jo do petka, 13. marca 2015.

Seznam knjig.

Download (PDF, 186KB)


Po zimskih počitnicah bomo začeli s skupnimi pripravami na tekmovanje iz Vesele šole. Priprave bodo pred poukom in sicer ob ponedeljkih, četrtkih in petkih v knjižnici. Vsi, ki ste se prijavili na tekmovanje, ste vabljeni tudi v spletno učilnico KIZ, kjer najdete gradivo za tekmovanje.


 

V februarju vas v knjižnici čaka KNJIŽNI KVIZ, posvečem Francetu Prešernu. ČAs za reševanje je do 6. marca 2015. Izžrebali bomo tri nagrajence. Vabljeni k reševanju!


 

Začel se je praznični december in v knjižnici vas tudi letos čaka ADVENTNI KOLEDAR UGANK. Vabljeni k reševanju!


 

20. november je DAN SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC. Naj vas povabimo, da jih obiščete.

Pred kratkim je zaživel portal DOBRE KNJIGE.SI, na njem najdete  priporočila za branje kakovostne literature. Njegovo zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljajo vse slovenske splošne knjižnice, v sodelovanju z bralkami in bralci.


 

Pisatelj Vinko Moderndorfer je dobitnik Večernice 2014, nagrade za otroško in mladinsko delo, ki jo podeljuje časopiso-založniška hiša Večer. kot v filmu

Njegov nagrajeni najstniški roman Kot v filmu so sedmošolci v lanskem šolskem letu prejeli kot knjižno darilo v okviru projekta Rastem s knjigo. Nagrado so podelili 9. 10. 2014 na srečanju OKO BESEDE v Murski Soboti.

Med petimi finalisti so bili za nagrado nominirani še:Brina

Tadej Golob za knjigo KAM JE IZGINILA BRINA?

solze-so-za-luzerje

Neli Kodrič Filipić za SOLZE SO ZA LUZERJE,

gugalnica

Anje Štefan: GUGALNICA ZA VSE

otroci sveta

in Janja Vidmar: OTROCI SVETA.                  

Vabljeni k branju!

 

NOVO ŠOLSKO LETO PRINAŠA NOVOSTI TUDI V ŠOLSKO KNJIŽNICO

Knjižnica bo svoja vrata za izposojo odprla v ponedeljek, 8. septembra. Na ta dan obeležujemo MEDNARODNI DAN PISMENOSTI, ki ima v letu 2014 moto Pismenost in trajnostni razvoj.

Nekaj dejavnosti v knjižnici:

Knjižničarski krožek za učence od 4. do 9. razreda. Učenci si boste glede na prijave in urnik izbrali dan, ko boste prihajali h krožku. načrtujemo tudi obisk Slovenskega knjižnega sejma v novembru.

Beremo, beremo … je nov krožek, namenjen učencem drugega triletja. Vabljeni ste učenci, ki želite razvijati svoje bralne sposobnosti.

Starejše novice:

POČITNICE   so tu in šolska knjižnica zapira svoja vrata do septembra. Želim vam veliko lepih, sončnih doživetij in dobrih knjig. Sprejmite vabilo iz pesmi in se podajte na kak potep v naravo!                                                                                               Knjižničarka

Miroslav Košuta: VABILO

Pojdimo v gmajno med zeleno brinje –
nebo je sinje, nebo je sinje!
 
Pojdimo v njivo med zoreče klasje –
naš čas je, naš čas je!
 
Pojdimo na obalo gledat morje –
kako široko, svetlo je obzorje!

EMONSKI VEČER

 V sredo, 28. maja 2014, bomo na šoli organizirali Emonski večer in tako zaokrožili dogajanje ob obeležitvi 2000-letnice Emone. Učenci bodo spoznavali starorimsko kulturo, glasbo, literaturo, kulinariko ter se seznanili z latinščino. Delo bo potekal v skupinah, vsaka bo predstavila svoje ugotovitve, pripravili bomo razstavo izdelkov. Večer bomo zaključili z večerjo, učenci izbirnega predmeta sodobna priprava hrane bodo pripravili jedi po receptih iz antike.

Pričetek našega srečanja bo ob 16.30, zaključek pa ob 20. uri.  Zbrali se bomo pred knjižnico ob 16.25, ne pozabite na copate.

Vabljeni ste učenci od 6. do 9. razreda, število prijav je omejeno.

Marjana Tratnjek Pavc, Marta Gorjup

V ZGODOVINI SO SKRITE ZGODBE – V ZGODBAH JE SKRITA ZGODOVINA

Pridružujemo se  bralnospodbujevalni akciji, ki od 19. marca do 23. aprila 2014.

Nagradni kviz lahko rešujete do četrtka, 10. aprila.

Download (DOCX, 111KB)

 

 

2. april – mednarodni dan otroških in mladinskih knjig.

GLASOVANJE ZA NAJLJUBŠO KNJIGO

Letos vseslovenskega glasovanja MOJA NAJ KNJIGA ni. V mesecu marcu pa kljub temu lahko oddate glas za svojo najljubšo knjigo in 2. aprila 2013, ob mednarodnem dnevu otroških in mladinskih knjig bomo razglasili najljubšo knjigo po izboru učencev naše šole. Glasovnice vas že čakajo, zato premislite, katera je vaša najljubša knjiga in oddajte svoj glas v šolski knjižnici. Glasove bomo zbirali do petka, 30. marca. Glasovanje podaljšujemo do  četrtka, 18. aprila 2013.

FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Že tretjič zapored na OŠ Marije Vere v Kamniku razpisujejo fotografski natečaj, ki so ga tokrat naslovili  ‘Sladko branje’. Zbirajo posrečene, zanimive, nenavadne, resne, smešne fotografije, ki so na kakršenkoli način povezane z branjem knjig, revij, časopisov, blogov, e-knjig… Najboljše fotografije bodo izbrali 6. aprila 2013, na Čarobnem dnevu s knjigo. Razglasili bodo po tri nagrajence iz vsake tekmovalne kategorije (1., 2. in 3. triada osnovne šole ter srednja šola); nam je v prijaznem vabilu k sodelovanju napisala knjižničarka z OŠ Marije Vere Andreja Vukmir.

 Vse učence, ki bi želeli posneti fotografijo in sodelovati na natečaju, vabim, da se čim prej oglasite v šolski knjižnici, kjer boste izvedeli več o natečaju!

PROJEKT NAŠA MALA KNJIŽNICA

v torkovem jutranjem varstvu

S prvošolčki, ki ob torkih zjutraj prihajajo v jutranje varstvo sodelujemo v projektu Naša mala knjižnica. Prebiramo pravljice in v Ustvarjalniku iščemo ideje za pogovor in igro ob knjigi. Na pustni dan, ko smo bili vsi našemljeni pa je bil še prav poseben dan, saj smo dobili pismo z Nizozemske, ki ga je napisala avtorica knjige Zverinice iz spalnice, ob kateri smo se kar nekajkrat izjemno zabavali. Tudi vi bi se, ko bi se srečali z lenurjem, bezotrebcem, tutkom, smrdulom in še marsikom. LOES RIPHAGEN nam je poslala pismo v nizozemščini, ob kateri smo si skoraj zlomili jezik (toda dobili smo tudi prevod, tako, da smo vse razumeli). Napisala nam je nekaj zanimivih stvari o sebi in nam tudi narisala svoje domače živali.

 

VABILO ZA STARŠE IN UČITELJE

SREČANJE S KNJIGO

Za drugo branje smo izbrali roman ČUDOVITI PASJI ČASI, ki ga je napisal češki pisatelj Michal Viewegh.

Vabimo vas k branju in izmenjavi vtisov o knjigi. Srečali se bomo v ponedeljek, 18. februarja 2013, ob 18. uri v šolski knjižnici.

Lepo vabljeni,                         Marta Gorjup

OBVESTILO:

V petek, 9. 11. 2012, bo ob 7.30 v šolski knjižnici prvo srečanje učencev, ki želite obiskovati KNJIŽNIČARSKI KROŽEK. Pogovorili se bomo o vsebini krožka ter o obisku 29. slovenskega knjižnega sejma. Vabljeni!

Vabljeni na žur s knjigo! Prijave sprejemamo še danes in jutri, 22. in 23. 10. 2012.

Download (PDF, 151KB)

Ali starši in učitelji tudi beremo?!

Download (DOCX, 46KB)

Utrinki s knjižne čajanke

Download (DOCX, 2.28MB)

Knjižna čajanka: sreda, 3. 10. 2012 ob 16. uri v šolski knjižnici. Vabljeni!